ciąg liczbowy
mala2:
Zbadaj monotoniczność ciągu a
n=(3−n)
2.
−−−−−−
Obliczyłam
a
n+1=(2−n)
2
a
n+1−a
n=−2n+5 Nie wiem, czy to jest >, < od zera.
i "na piechotę'
ciąg:4, 1, 0, 1, 4
Nie wiem jak odpowiedzieć. Proszę o pomoc. Wychodzą mi przedziały. ?
2 kwi 22:15
Tomek: mi wyszło trochę inaczej
2n+5
n należy do naturalnych wiec kazda liczba 2n+5 > 0 wiec ciąg rosnący

według mnie tak powinno być...
2 kwi 22:21
Technik:
an+1
[3−(n+1)]2 =(2−n)2=4−4n+n2
an+1−an=n2+4−4n−(3−n)2=
n2+4−4n−(9−6n+n2)=
n2−4n+4−9+6n−n2=
2n−5 ciąg jest malejący
2 kwi 22:22
Technik: a no tak ciąg jest rosnący przepraszam

bo n∊N
+
2 kwi 22:22
Aga: tam Ci wychodzi nie −2n+5 tylko 4n−5

z tego wynika, że ciąg nie jest monotoniczny

to nie
wystarczy?
2 kwi 22:23
Aga: a, sorki, 2n−5
2 kwi 22:24
Dominik: a wg mnie ciag maleje w przedziale <1, 3) oraz rosnie w (3,
∞)
2 kwi 22:24
Tomek: wyszła funkcja liniowa wiec ciąg musi byc albo rosnący albo malejący ale skoro współczynnik
przy n jest dodatni to ciąg jest rosnący

i mój błąd powinno byc 2n−5
2 kwi 22:27
zombi: Skoro różnica wyrazów jest zależna od n to jest to ciąg nie monotoniczny
2 kwi 22:29
Tomek: zombi masz racje jezeli chodziłoby o ciąg arytmetyczny bo wtedy obliczamy tak różnice ale w
zadaniu nic nie jest napisane czy jest to ciąg arytmetyczy.
tak sądze
2 kwi 22:31
Dominik: sugerujecie ze funkcja kwadratowa (3 − n)
2 z dziedzina n∊ℕ
+ nie jest monotoniczna? BZDURY

maleje i rosnie w okreslonych przedzialach.
2 kwi 22:35
Tomek: ja sądze ze jest tylko rozsnąca bo różnica wychodzi 2n−5 a więc dla kazdego większego n warość
również rośnie
2 kwi 22:40
2 kwi 22:43
Tomek:

ale ty podałeś funkcje kwadratową to wiadomo ze rosnie i maleje ale 2n−5 nie jest funkcją
kwadratową tylko liniową a taka funkcja albo maleje albo rosnie nie ma innej opcji ( jeszcze
moze byc stała ale mamy 2n)
to jest nasza funkcja
2 kwi 22:47
Tomek:

a to jest twoja chyba jest różnica
2 kwi 22:48
krystek: badamy różnice jak an+1−an=(3−(n+1))2−(3−n)2=(2−n)2−(3−n)2=4−4n+n2−9+6n−n2=2n−5
jest to ujemne dla n=1,2 a dla n>2 dodatnie więc jest przedziałami rosnacy i malejacy
2 kwi 22:50
zombi: A ona jaki ciąg podała? Też kwadratową.
2 kwi 22:53
Dominik: dobra, zwracam honor. gdzie nie spojrze to monotonicznosc jest definiowana dla calej dziedziny,
ciag nie moze rosnac czy malec przedzialami. zatem jest niemonotoniczny.
2 kwi 22:58
mala2:
Rozumiem

Bardzo dziękuję.
2 kwi 23:03