geometria płaska
aneta: 1. W trójkącie prostokątnym ABC stosunek przyprostokątnych jest równy AB:AC=4:3. Punkt D dzieli
przyprostokątną AB na odcinki takie że DB=3AD. Punkt E należy do przeciwprostokątnej BC i
odcinek DE jest prostopadły do boku BC. Oblicz jakim procentem pola trójkąta trójkąta ABC jest
pole trójkąta DBE.
2. W trójkącie ostrokątnym równoramiennym ABC, AC=BC, poprowadzono wysokości CD i BE. Pole
trójkąta ABE jest o 44% większe od pola trójkąta ADC. Wiedząc, że obwód trójkąta ABC jest
równy 80cm, oblicz pole trójkąta ABC.
Proszę pomóżcie rozwiązać te zadania, bo nie mam pojęcia jak je ruszyć
2 kwi 22:15
irena_1:

1.
|AB|=4x
|BD|=3x
|BC|
2=(3x)
2+(4x)
2=25x
2
|BC|=5x
Trójkąty DEB i ABC są podobne.
s− skala podobieństwa DEB do ABC
Stosunek pól jest równy kwadratowi skali podobieństwa
P
DEB=36%P
ABC
3 kwi 09:55
irena_1:

2.
Trójkąty ABE i ACD są podobne
s− skala podobieństwa trójkąta ABE do ACD
s
2=144%=1,44
s=1,2
|AB|=1,2|AC|
1,2|AC|+2|AC|=80
3,2|AC|=80
|AC|=25cm
|AB|=1,2*25=30cm
|CD|
2+|AD|
2=|AC|
2
|CD|
2=25
2−15
2=625−225=400
|CD|=20cm
3 kwi 10:01