matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Adolf:
4. Wykaż, że dla pewnego kąta ostrego α spełniony jest warunek sin
4
α −
1
4
= 0, to α = 45°.
2 kwi 21:47
krystek:
1
1
(sin
2
x+
)(sin
2
x−
)=0
2
2
1
1
sin
2
x−
=0 ⇔x=45 ponieważ sin
2
x=−
jest sprzeczne.
2
2
2 kwi 22:09