nierownosci wielomianowe
nameless: witam
prosilbym o pomoc z takimi przykladami:
2x3 + 2x2 − 3x − 3 =< 0
(x2 − 4x −12)*(x2 + 9) < 0
dochodze do pewnego momentu, w ktorym nie wiem jak dalej mam to rozlozyc dlatego prosze o pomoc
z gory dzieki
6 wrz 18:38
Ju: pierwsze:
2x2(x+1) −3(x+1) = (x+1)(2x2 −3)= 2(x+1)(x−√6)(x+√6)
drugie:
Δ< 0 zatem brak rozwiazań, nie da się rozłożyć, zatem całość jest powyżej 0.
6 wrz 18:46
nameless: co do drugiego delta jest dodatnia?
a pierwsze musze zbadac dokladniej
6 wrz 18:49
nameless: delta=64
pierwiastek z delty = 8
x1 = −2
x2 = 6
(x+2)(X−6)(x2+9)<0
6 wrz 18:54