Wyrażenie gdzie x należy R{-3,-1} po wykonaniu prekształceń może przyjąć postać
Kamila : | x2+3x | | x2+x−2 | |
| * ( |
| +1) ? |
| x+1 | | x+3 | |
2 kwi 21:45
Kamila: Proszę o pomoc
2 kwi 22:06
dero2005:
| x2+3x | | x2+x−2 | | x2+3x | | x2+x−2+x+3 | |
| *( |
| +1) = |
| * |
| = |
| x+1 | | x+3 | | x+1 | | x+3 | |
| | x(x+3) | | x2+2x+1 | | x(x+3) | | (x+1)(x+1) | |
= |
| * |
| = |
| * |
| = x(x+1) |
| | x+1 | | x+3 | | x+1 | | x+3 | |
2 kwi 22:09
az: Jedynkę w nawiasie zamień na wpólny mianownik.
Dodaj.
Mnożysz.
2 kwi 22:10