Logarytmy
:D: Oblicz:
a) log1/36(log0/125 4+log27 9− log√2 1/8)
b) (log√7 6+log√7 1/42) (log1/2 118 − log1/2 9)
liczby jak i ułamki przy log napisane przez / oznaczaja indeks dolny przy logarytmie .Z góry
thx
2 kwi 21:38
:D: sorki za zamieszanie 0/125 oznacza 0,125 w indeksie dolnym
2 kwi 21:42
Tomek: czyli jak w końcu ma być bo nie ogarniam
to co w dolnym indeksie napisz w nawiasie i z dobrymi przecinkami

to cos pokminie
2 kwi 21:48
;D: wszystkie liczby przy log oznaczają indeks dolny przy nim liczby po odstępie to liczby
logarytmowane czy jakoś tak ,a 0/125 to jak pisalem 0,125 mój błąd
2 kwi 22:00
Janek191: a)
| | 1 | |
log136 ( log 0,125 4 + log27 9 − log√2 |
| ) = |
| | 8 | |
| | 1 | |
= log136 (log (1/2)3 4 + log33 9 − log{ (212 |
| ) = |
| | 8 | |
| | 1 | |
= log136 ( 13* log12 4 + 13 log3 9 − 2* log2 |
| ) = |
| | 8 | |
= log
136 (
13 *( − 2) +
13* 2 − 2 *( − 3) ) =
2 kwi 22:01
Janek191:
b)
| | 1 | |
( log √7 6 + log√7 |
| ) *( log 12 118 − log12 9 ) = |
| | 42 | |
| | 6 | |
= ( log √7 |
| ) * ( log12 ( 98 : 9 ) ) = |
| | 42 | |
| | 1 | |
= ( log√7 |
| ) * ( log12 18 ) = − 2 * 3 = − 6 |
| | 7 | |
2 kwi 22:12
;D: dzięki wielkie mam nadzieje,że wyniki poprawne niedługo sam spróbuje to rozwiązać
2 kwi 22:15
Janek191:
Wzór :
=========================
2 kwi 22:51