Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość opuszczoną z wierzchołka C.
parzon: W trójkącie ABC dane są wierzchołki A(−2,−2) i B(6,0). Środkowa CS ma długość 7√2 i jest
zawarta w prostej y = −x + 1. Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość opuszczoną z
wierzchołka C.
Janek191:
A = ( − 2; − 2) , B = ( 6; 0)
I CS I = 7
√2
y = − x + 1
zatem
S = ( 2; − 1 )
C leży na prostej o równaniu y = − x + 1 , więc
C = ( x; − x + 1 )
więc
I CS I =
√ ( 2 − x)2 + ( − 1 − ( − x + 1))2 = 7
√2
√ 4 − 4 x + x2 + ( x − 2)2 = 7
√2
√ 4 − 4 x + x2 + x2 − 4 x + 4 = 7
√2
√ 2 x2 − 8 x + 8 = 7
√2
2 x
2 − 8 x + 8 = 98
2 x
2 − 8 x − 90 = 0 / : 2
x
2 − 4 x − 45 = 0
Δ = 16 − 4*1*( −45) = 16 + 180 = 196
√Δ = 14
| | 4 − 14 | |
x = |
| = − 5 ∨ x = U{ 4 + 14}[2} = 9 |
| | 2 | |
zatem
y = − ( −5) + 1 = 6 ∨ x = − 9 + 1 = − 8
czyli
C = ( − 5; 6) ∨ C = ( 9 ; − 8 )
===========================
Prosta AB
y = a x + b
czyli
− 2 = − 2 a + b
0 = 6a + b
−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
2 = 8 a
| | 1 | | 1 | | 3 | |
b = 2a − 2 = |
| − 2 = − 1 |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
====================
więc
y = − 4 x + b
2
oraz C = (− 5; 6)
to
6 = − 4*(−5) + b
2
6 − 20 = b
2
b
2 = − 14
y = − 4 x − 14
=============
y = − 4 x + b
2
oraz C = ( 9 ; − 8 )
− 8 = − 4*9 + b
2
− 8 + 36 = b
2
b
2 = 28
y = − 4 x + 28
==============
Odp. Wysokość ma równanie y = − 4 x − 14 lub y = − 4 x + 28
=====================================================