Geometria Analityczna 1
parzon: Środkowa trójkąta ABC poprowadzona z wierzchołka C jest zawarta w prostej 7x + y = 6, a
wysokość tego trójkąta poprowadzona z wierzchołka B jest zawarta w prostej x + 3y = 8. Oblicz
współrzędne punktów B i C, jeśli A(−3, −3).
2 kwi 21:21
Skipper:

1) piszesz równanie prostej przez A i prostopadłej do x+3y=8
Ma ona współczynnik 3 zatem y+3=3(x+3) ⇒ y=3x+12
2) Punkt przecięcia się prostej y=3x+12 i prostej 7x+y=6 to wierzchołek C
ltd−
2 kwi 21:44
Skipper:

... błędnie zaznaczyłem A
2 kwi 21:53
parzon: A nie powinno być y = 3x + 6 ?
3 kwi 21:56
parzon: A nie powinno być y = 3x + 6 ? A w jaki sposób B ?
3 kwi 21:57
parzon: nie było pytania o B
3 kwi 21:58
parzon: Dobra, skąd wzięło się to B ?
3 kwi 22:39
as: tam gdzie masz y+3=3(x+3) jest błąd obliczeniowy. Powinno być y=3x + 6, a nie y=3x + 12
30 gru 13:44