do jakiej głębokosci mam napełnić basen wodą
aleksandra: jedna osoba zużywa srednio 117 litrów wody dziennie. Na ile dni dla jednej osoby wystarczyłaby
woda zgromadzona w basenie w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 20m i15m napełnionego do
wysokości 12dm? Do jakiej wysokości byłby napelniony basen,gdyby zgromadzona woda miala
wystarczyć na1 rok dla czterech osób? Podaj wynik z dokładnością do rzędu dziesiątek dni i
części dziesiątych decymetra głębokości wody w basenie.
6 wrz 18:37
Maciej: Spoczatku znajdujemy ile wody zmieszcza basen (odrazu zamieniam na decymetry)
200dm *150dm*12dm=360000dm
3
1litr = 1dm
3
360000l / 117l =3076,92307~3076,9 l
117l * 4 = 468
468l * 365dni =170820l ( a wiec dla 4 osob na 1 rok potrzeva 170820l)
170820 / 200 =845.1
845.1 / 150= 5.694
a wiec zaokraglasz 5.694 i masz odpowiedz w decymetrach
6 wrz 20:12