funkcje
Ja: Podaj wzór funkcji F wiedząc,że jej wykres spełnia jednocześnie 3 warunki:
a)jest wynikiem przesunięcia wykresu y=ax wzdłuż osi układu współrzędnych
b)ma asymptote y=2
c)przechodzi przez punkt A=(2,219)
2 kwi 21:21
Aga: y=(1/3)
x + 2

tak powinno wyjść
2 kwi 21:35
Ja: hehe szczerze sam nie wiem dlatego pytam
2 kwi 21:39
Aga: tak, tak ma wyjść, sprawdziłam już

wiesz już dlaczego czy wytłumaczyć?
2 kwi 21:41
Ja: byłbym wdzięczny
2 kwi 21:43
Aga: a więc tak:
z podpunktu b masz asymptotę czyli wykres już wygląda tak: f(x)=a
x + 2 (bo to co dodajesz na
końcu to jest asymptota na y)
z podpunktu c : podstawiasz sobie te dwie wartości to f(x)= a
x = 2 i... z tego Ci powinno
wyjść a
2=1/9
więc ponieważ a jest równe 1/3 (−1/3 odrzucasz) i wychodzi Ci y=(1/3)x + 2
2 kwi 21:59
Ja: tego z podpunktu c nie kumam

ale w rezultacie te x co jest za (1/3) to potęga tego nawiasu
tak?
2 kwi 22:05
Aga: tak, tak, sorki, tak mi się napisało xD oczywiście że potęga. Podpunktu c? po prostu,
podstawiasz za x 2 a za y 2 i 1/9 o to Ci chodzi?
2 kwi 22:19
Ja: dzięki za pomoc teraz musze to ubrać w jakieś obliczenia bo sam wynik nie ucieszy nauczyciela
hehe
2 kwi 22:22
Aga: spoko, powodzenia
2 kwi 22:24