Wpisujemy walec
kuleczka: W półkulę o promieniu R wpisano walec, którego przekrojem osiowym jest kwadrat. Oblicz długość
promienia i wysokość tego walca.
Jakieś wskazówki?
2 kwi 21:11
az: Podaj odpowiedź, jeśli możesz.
2 kwi 21:17
kuleczka: Niestety nie ma odpowiedzi..
2 kwi 21:18
az:

rys
2 kwi 21:26
kuleczka: Mam pytanie: czy jeśli w zadaniu nie podali a jako danej to mogę się nią posługiwać?
2 kwi 21:37
rafal:

promień półkuli to R
Wysokość walca to H
średnica okręgu w postawie walca to też H, ponieważ przekrój osiowy jest kwadratem. promień
walca to 1/2 H.
suma promienia półkuli i promienia walca zatem, to R+1/2 H
oznaczamy kąt między przekatną przekroju osiowego walca (linia pomarańczowa) linia czarną w
postawie (R+1/2H) jako α
zapisujemy:
tgα=
HR+1/2H
z tego otrzymujemy wysokość walca:
H=tgα(R+1/2H)
długośc promienia tego walca to połowa średnicy jego podstawy więc otrzymany wyżej wynika
dzielimy na 2 i otrzymujemy:
r=
tgα(R+1/2H)2
powinno być dobrze
2 kwi 21:38
kuleczka: Ok, cofam.. Przedstawiam a jako pochodną R poprostu.. Dzięki!
2 kwi 21:39
rafal: sorry za rysunek xD ale walczyłem żeby coś takiego nawet uzyskac
2 kwi 21:42