Wyznacz punkt leżący na prostej
janek: Witam,
a )Wyznacz punkt P leżący na prostej y=3x +1 którego odległości od punktów A(−2,3) i B(2,1) są
równe.
b) Napisz równanie symetralnej odcinka Ab gdzie A(−2,1), B(6,5). Wyznacz punkty których
odległość od punktów Ai B jest równa 2√10
Odnośnie punktu b) symetralną odcinka Ab wyznaczyłem: y+2x+7=0, Punkty chciałem wyznaczyć ze
wzoru długość=√(X2−X1)2+(Y2−Y1)2 w miejsce y wpisując równanie opisujące prostą AB
ale mam chyba gdzieś błąd bo nie wychodzi poprawny wynik
2 kwi 21:03
krystek:

P(x,3x+1) i teraz IAPI=IPBI
2 kwi 22:23
Aga1.:

b)Równanie symetralnej y=−2x+7⇒ 2x+y
−7=0
3 kwi 10:29
przemek: Dla czego w podpunkcie a) punkt P jest oznaczony (x,3x+1)
7 maj 15:35
aniabb: bo leży na prostej y=3x +1 więc zamiast y wstawiasz 3x +1
7 maj 16:01