matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyrażenie gdzie x należyR{-2,1,2} po wykonaniu przekształceń może przyjąć postać
Kamila:
1
x
2
−4
(
− 1) /
?
x−1
x−1
2 kwi 21:02
Kamila :
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
2 kwi 21:42
pigor:
..., a więc np. tak :
1
−1
x−1
1
(
−1) *(x−1)
x−1
=
=
x
2
−4
x−1
x
2
−4
* (x−1)
x−1
1−(x−1)
1−x+1
2−x
−(x−2)
=
=
=
=
=
x
2
−4
x
2
−4
(x−2)(x+2)
(x−2)(x+2)
−1
=
i x∊R\{−2,1,2} . ...
x+2
2 kwi 21:51
Nati:
dziękuje za pomoc
2 kwi 22:00