pierwiastki czyli moja pieta achillesowa :( bardzo prosze o pomoc
Marlena: 4√17−12√2 * √3+2√2
6 wrz 17:47
Bogdan:
Podpowiedź:
17 − 12√2 = (3 + 2√2)2
3 + 2√2 = (1 + √2)2
6 wrz 18:03
AS:
Zauważ,żę 17 − 12*√2 = (3 − 2*√2)2
Wtedy
4√17 − 2*√2 = 4√ (3 − 2*√2)2 = √3 − 2*√2
Dalej mamy
√3 − 2*√2*√3 + 2*√2 = √32 − (2*√2)2 = √9 − 8 = √1 = 1
6 wrz 18:26
Marlena: pytanie jak to zauwazyc
6 wrz 18:28
Bogdan:
Oczywiście Asie, ale to powinna zauważyć Marlena.
17 − 12√2 = (3 − 2√2)2
6 wrz 18:50
Marlena: błąd zauważyłam tylko nie mam pojęcia jak wy wpadacie na to ze 17−12√2=(3−2√2)2
6 wrz 18:52
tim: 17 − 12√2 = 17 − 2*6*√2 = 9 + 8 − 2 * 3 * 2√2 = 32 + 2 * 3 * 2√2 * (2√2)2
6 wrz 18:56
Maciej: podnosza do 4 potegi
6 wrz 18:58
Marlena: roozumiem

dziękuję
6 wrz 19:01
Bogdan:
x + y√z = (a + b)2
x = a2 + b2
y√z = 2ab
6 wrz 19:02
tim: Powinno być
3
2 + 2 * 3 * 2
√2 + (2
√2)
2
6 wrz 19:03
AS: Do Bogdana
Po pierwsze nie zauważyłem Twojego udziału w rozwiązywaniu
Po drugie − nie wierzyłem,że Marlena sama wpadnie na taki rozkład.
6 wrz 19:03
Marlena: bardzo fajne forum i fajnie że tyle osób pomaga
6 wrz 19:15
AS: Tylko Marlenko − moja dobra rada.
Bazuj przede wszystkim na swoich umiejętnościach a forum miej na uwadze
w drugiej kolejności.
Próbuj sama rozwiązywać i to kilkakrotnie jak nie wychodzi a dopiero
w ostateczności do forum.
6 wrz 19:25
Marlena: nawet nie wiesz ile nad tym zadaniem siedziałam
6 wrz 19:29