równość wielomianu
syllabi: Wyznacz m, n, p, q tak aby wielomiany
P(x)= x4 + mx3 + nx2 + 12x + 4 i Q(x)=(x2 + px + q)2 były równe.
6 wrz 17:42
syllabi: ktokolwiek wie, jak się za to zabrać? bardzo proszę o pomoc!
6 wrz 19:00
Eta:
Podpowiadam
6 wrz 19:06
syllabi: super
6 wrz 19:08
tim: Eta, moglbym na slowko?
6 wrz 19:08
Eta:
Korzystając ze wzoru ( a +b +c)
2 = a
2 +b
2 +c
2 +2ab +2ac + 2bc
otrzymasz :
Q(x) = x
4 +p
2x
2 +q
2 +2px
3 +2qx
2 +2pqx = x
4 +2px
3 +( p
2 +2q) x
2 +2pqx + q
2
Wielomiany sa równe, gdy są tego samego stopnia ( więc są)
i współczynniki przy tych samych potegach "x" są równe.
zatem:
m = 2p i n = p
2 +2q i 2pq =12 i q
2 =4
wyznaczając z ostatniej równości otrzymasz
q= 2 lub q = −2
dokończ......
odp: I/
m = 6, n = 13, p =3, q =2
II/
m = −6 , n = 5 , p= −3 , q = −2
6 wrz 19:16
syllabi: dziękuję bardzo!
6 wrz 19:26
Eta:
6 wrz 19:35
ewelina: w(x)=(mx−3)(x2 +1)+n i H(x)=5x3+(n−2)x2+1
30 wrz 15:45
ewelina: prosze o szybka odp..pilne
30 wrz 15:56