matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Adolf:
13. Wiedząc, że liczba sinα COSα =
2
5
, oblicz liczbę b = sinα − COSα.
2 kwi 19:59
Tomek:
wystarczy podniesc do kwadratu b
2
=1− 2sinxcosx b
2
=1−4/5 b
2
=1/5 b=
√
5
/5 lub b=−
√
5
/5
2 kwi 20:02
Adolf:
Dziękuję
2 kwi 20:25