rachunki w zadaniu z ostrosłupem
maniek: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Odległość wierzchołka podstawy ostrosłupa od
rozłączonej z nią krawędzi bocznej jest równa d. Kąt przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę α
Wyznacz objętość ostrosłupa.krawędź boczna AS ostrosłupa wyszła mi: AS = d/sinα i dalej
| | 2d*sinα/2 | |
liczyłem długośc krawędzi podstawy (a) : a = |
| , zaś w odpowiedziach |
| | sinα | |
| | d | |
podają że krawędź podstawy a= |
| wiem że to jest to samo co mi wyszło |
| | cosα/2 | |
tylko zastanawia mnie jak przejść z mojej postaci do ich postaci która jest bardziej
przejrzysta próbowałem rozpisać 2sinα/2 = 2sinα/2*cosα/2 ale nie wiem co dalej....
2 kwi 19:51
maniek: pomoże ktoś
2 kwi 20:57
pigor: ..., oóż w tablicach masz taki wzór (tożsamość)
sin2x=2sinxcosx, więc analogicznie,
ty zamień u siebie
sinα= sin2α2= 2sinα2cosα2 i skróć co trzeba . ...
2 kwi 21:11
maniek: właśnie robiłem z tej tożsamości napisalem to wyżej tylko później nie mogę nic skrócić
2 kwi 21:14