Postać ogólna funkcji to...
Joanna: Postać ogólna funkcji f(x) = −5 (x+2)2 − 1 to:
A. f(x) = −5x2 − 10x − 21
B. f(x) = −5x2 − 20x − 19
C. f(x) = −5x2 − 10x − 21
D. f(x) = −5x2 − 10x − 11
Prosiłabym o obliczenia, bo nie wiem, jak to rozwiązać...
2 kwi 19:25
anita: Powinno wyjść −5x2−20x−21
2 kwi 19:28
krystek: Tak trudno p[odnieśc do potęgi drugiej?
2 kwi 19:30
bezendu: chcesz krok po kroku to masz

−5(x+2)
2−1
−5(x
2+4x+4)−1
−5x
2−20x−20−1
−5x
2−20x−21
więc żadna z powyższych odpowiedzi nie pasuje
2 kwi 20:20