analityczna
pinguin: Postawą trójkąta równoramiennego ABC jest odcinek AB gdzie A=(3,−1) i B=(−3,3) Oblicz pole
trójkąta ABC wiedząc że punkt C należy do prostej y=2x+8
Jak obliczyc C
2 kwi 19:03
pinguin: help
2 kwi 19:13
Tomek:

C=(x, 2x+8)
|AC|=|BC|
|AC|=
√(x−3)2+(2x+8+1)=
√5x2+30x+100
|BC|=
√x+3)2+(2x+8−3)2=
√5x2+14x+34
jezeli nie ma błędów to powinno byc dobrze
2 kwi 19:13
Skipper:
2 kwi 19:18
pinguin: C powinno wyjsc (−14,−20)
2 kwi 19:23
Tomek: pomyłka w obliczeniach:
(x−3)
2+(2x+9)
2=(x+3)
2+(2x+5)
2
30x+90=26x+34
4x=−56
x=−14
y= 2x+8=−28+8=−20
już jest dobrze
2 kwi 19:33
pinguin: dzieki
2 kwi 19:35