wyznaczanie dziedziny funkcji
Hmm: wyznacz dziedzinę funkcji, jeśli
f(x)= 3 + x4
______
√ Ix+5I +1
2 kwi 19:00
Hmm: cały mianownik jest pod pierwiastkiem, a x +5 jest w module
2 kwi 19:02
Hmm: według moich obliczeń
√ Ix+5I +1 ≠ 0 (ponieważ mianownik nie może być równy zeru)
więc Ix+5I +1 jest większe od 0
Ix+5I większe od −1 ∨ Ix+5I mniejsze od 1
x większe od −6 ∨ x mniejsze od −4
wtedy D= (−∞, −4) ∪ (−6, ∞)
tylko, że w odp. D= R
2 kwi 19:22
krystek: Ix+5I+1>0⇒Ix+5I>−1 prawdziwe dla każdego x : D=R
2 kwi 19:24
Hmm: dzięki
2 kwi 19:27
Hmm: mam jeszcze podobne:
f(x)= √ 3 −x 1
______ + _______
√ x −2 x2 −9
2 kwi 19:31
krystek: x−2>0 i x2−9≠0
2 kwi 19:31
Hmm: √ x −2 ≥ 0
x −2 większe od 0
x większy od 2
x2 −9 ≠ 0
(x−3)(x+3) ≠ 0
x≠3 ∨ x≠ −3
D= (2,3) ∪ (3,∞)
tylko w odp. jest D= (2,3)
2 kwi 19:35
krystek: 3−x≥0 i x−2>0 i x≠−3i x≠3 o liczniku pamietać jeszcze bo jest pod pierwiastkiem
2 kwi 19:38
Hmm: niestety mam kolejny przykład:
f(x)= 1 2x + 4
______ + ____________
x√ 4x +2 x2 −10x +25
x2 −10x +25 ≠0
(x−5)2 ≥0
x−5 ≥0
x≥ 5
ale nie wiem co zrobić z x√ 4x +2
jest to na pewno x√ 4x +2 ≠ 0
2 kwi 19:47
Hmm: x większy do 5 ( mam tam błąd)
2 kwi 19:48
krystek: x2−10x+25≠0 i x≠0 i 4x+2>0
2 kwi 19:48
Hmm: a jeszcze jedno: co powinnam zrobić z: x2 + 2x − 3 w mianowniku, aby wyznaczyć
dziedzinę?
2 kwi 19:55
krystek: x2+2x−3≠0⇒D=R/{x1,x2}
2 kwi 19:57
Hmm: zadanie wygląda tak:
f(x)= √x +4 √2 − x
__________ +
x2 + 2x − 3
2 kwi 19:59
krystek: to do powyższego dopisać musisz x+4≥0 i 2−x≥0 jeśeli sa pod pierwiastkiem
2 kwi 20:01
Hmm: x2+2x−3≠0 ⇒D=R/{x1,x2}
nie rozumiem co oznaczają x1,x2
2 kwi 20:01
krystek: x≥−4i x≤2 i x≠x1 i x≠x2
2 kwi 20:02
krystek: miejsca zerowe.
2 kwi 20:02
krystek:
2 kwi 20:06