Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem. Z dwóch cienkich listewek o długości odpow
Nares: Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem. Z dwóch cienkich listewek o długości odpowiednio 0.8m i
1,05m wykonano szkielet latawca. Dłuższa listewka wyznacza oś symetrii krótszej listewki i
jest podzielona przez punkt przecięcia z krótszą listewką na odcinki których długości mają się
do siebie jak 2:5 Następnie końce tych listewek połączono kolejno żyłką wyznaczając w ten
sposób boki latawca. Oblicz długość tej żyłk
6 wrz 17:35
AS:

Dane:
AB = 1.05 m , CD = 0.8 m , AP = 2*k , PB = 5*k
Szukane: d = 2*AC + 2*BC = 2*(AC + BC)
Rozwiązanie:
AP + BP = AB
2*k + 5*k = 1.05 ⇒ 7*k = 1.05 ⇒ k = 0.15
AP = 2*k = 2*0.15 = 0.3 m , BP = 5*k = 5*0.15 = 0.75 m
CP = PD = 0.5*CD = 0.4 m (P jest środkiem odcinka CD)
Z tw. Pitagorasa
AC
2 = AP
2 + CP
2 = 0.3
2 + 0.4
2 = 0.25 ⇒ AC = 0.5 m
BC
2 = BP
2 + CP
2 = 0,75
2 + 0,4
2 = 0.7225 ⇒ BC = 0.85 m
szukane
d = 2*(0.5 + 0.85) = 2.7 m
Odp. Długość żylki wyniesie 2.7 m.
7 wrz 11:32