Oprocentowanie kredytów
M: Mam takie zadanie:
Pani Kasia złożyła w banku kwotę 10 000 zł, na lokatę oprocentowaną 4% rocznie. Oblicz jaką
kwotę odbierze pani Kasia po 5 latach jeśli odsetki będą kapitalizowane:
a) rol b) pół roku c) kwartał d) miesiąc
Chciałam się zapytać czy dobrze postawiłam to pod wzór (Kn=Ko ( 1+ p100 ) n )
a) K5= 10 000 ( 1+ 4100) 5
b) K10= 10 000 ( 1+ 2100 ) 10
c) K20=10 000 ( 1+ 1100) 20
I jeszcze jedno:
Bank przyjął kwotę 50 000 zł na 5% rocznie. A następnie pożyczył ją na 6% rocznie. Ile zyskał
bank w ciągu 5 lat?
K5= 50 000 (1+ 5100) 5
K5= 50 000 ( 1+ u {6} {100} ) 5
Z góry dziękuje.
6 wrz 17:23
M: proszę o pomoc
6 wrz 22:24
M: nikt nie sprawdzi ?
7 wrz 10:05
Bogdan:
Dzień dobry.
K
0 − kwota początkowa
K
n − kwota po n latach, n nie musi być całkowite,
p − liczba procent rocznej stopy procentowej,
m − liczba określająca, ile razy w roku następuje kapitalizacja odsetek (przy rocznej
kapitalizacji m=1, przy półrocznej m=2, przy kwartalnej m=4, przy miesięcznej m=12).
a), b), c) poprawnie.
Dokończ dla przypadku miesięcznej kapitalizacji odsetek oraz dokończ drugą część zadania.
7 wrz 11:59
M: Pytanie:
czy w przykładzie a poprawny wynik to: 12166,53
w b liczę tak:
10 000 *(1,02) 10
pytanie jak zlikwidować tę potęgę by lepiej się liczyło?
8 wrz 18:07
M: może jednak ktoś pomoże?
8 wrz 21:39