Objętość bryły
blabla: Zadanie : Boki trójkąta zawieraja sie w prostych: x−y=0, x+y−4=0, x−3y=0. Oblicz objetosc bryly
powstalej z obrotu tego trójkata dookola najdłuzszego boku.
Wyliczyłam współrzędne punktów: A=(2,2), B=(3,1), C=(0,0)
Długości boków odpowiednio: |AB| = √2, |BC|= √10 , |AC| = √8
Dalej mi się wszystko posypało, mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tego zadania ?
2 kwi 18:26
blabla: Odpowiedź: 8 √10 π15
2 kwi 18:31
Tomek:

H=|bc|=
√10
V=1/3*pir
2*H
r=h
h(odległość punktu A od prostej x−3y=0)
d(A, pr. x−3y=0)=4/
√10
r=4/
√10
V=1/3*pi*16/10*
√10= 16
√10pi/30=8
√10pi/15
2 kwi 18:47
blabla: dziękuje bardzo
2 kwi 18:53