rozwiąż równania i nie równości
mop: x2−2=0
x2−3=0
x2−5=0
x2−8=0
x2−32=0
x2−x=0
x2+x=0
2 kwi 18:03
rafal: zrobie pierwsze, a reszte robi się tak samo:
x2−2=0
(x−√2)(x+√2=0
x=√2 v x=−√2
2,3,4 i 5 robi sie tak samo, tą samą metodą a szóste:
x2−x=0
x(x−1)=0
x=0 v x=1 i ostatnie robibi sie tak samo, tylko że w nawiasie pojawi się plus.
2 kwi 22:24
Technik: nierówności to ja tutaj nie widzę ;>
x2−3=0
x2=3
x=√3 lub x=−√3
x2−5=0
x2=5
x=√5 lub x=−√5
x2−8=0
x2=8
x=2√2 lub x=−2√2
x2−32=0
x2=32
x=4√2 lub x=−4√2
x2−x=0
x(x−1)=0
x=0 lub x=1
x2+x=0
x(x+1)=0
x=0 x=−1
2 kwi 22:32