matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
Rosemary:
Jak obliczyć sumę stu pierwszych wyrazów ciągu zdefiniowanego rekurencyjnie o wzorze: a
n
=
10
n
− 1
9
?
2 kwi 17:55
Mila:
10−1
a
1
=
9
10
2
−1
a
2
=
9
10
3
−1
a
3
=
9
10
100
−1
a
100
=
9
10−1
10
2
−1
10
3
−1
10
100
−1
S=
+
+
+....+
=
9
9
9
9
10+10
2
+10
3
+....10
100
−100
=
9
teraz widać ,że w liczniku masz sumę 100 wyrazów ciągu geometrycznego −100 dokończ
2 kwi 22:28
Rosemary :
wielkie dzięki
3 kwi 17:57
Mila:
3 kwi 18:00