bezwe
blendi: |x1| + |x2| =
jak to zapisać za pomocą wzorów vietea
to będzie: √(x1 + x2)2 −2x1x2
dla x1x2>0 i x1+x2>0
dobrze?
2 kwi 17:50
Skipper: tragedia−
2 kwi 18:30
Dominik: (|x
1| + |x
2|)
2 = x
12 + x
22 − 2|x
1x
2| = (x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2 − 2|x
1x
2| =
| | −b | | c | | c | |
( |
| )2 − 2 * |
| − 2| |
| | |
| | a | | a | | a | |
2 kwi 18:36
Dominik: tfu, tam powinno byc +2|x1x2|
2 kwi 18:40
Skipper:
5=12
2 kwi 18:42
Dominik: ze niby zle?
2 kwi 18:43
Skipper:
|x1|+|x2|=
2 kwi 18:48
Dominik: kolega zapewne ma zadanko z f kwadratowej z parametrem w ktorym jest warunek w stylu
|x1| + |x2| = 3
nic nie stoi na przeszkodzie by obie strony podniesc do kwadratu.
2 kwi 18:53
Dominik: no a jak koniecznie trzeba |x1| + |x2| to mozna spierwiastkowac to co podalem.
2 kwi 18:54
blendi: czyli będzie
|x1| + |x2|=y /2
(x1+x2)2−2x1x2−2|x1x2|=y2
2 kwi 19:14