(m−5)x2 − 4mx + m − 2 = 0
a = m − 5, b = −4m, c = m − 2
Dla a = 0:
m − 5 = 0 ⇒ m = 5 ⇒ −20x + 3 = 0, jest jedno rozwiązanie.
Dla a ≠ 0:
m − 5 ≠ 0 ⇒ m ≠ 5
Badamy znak Δ.
| 10 | ||
Δ = 16m2 − 4(m − 5)(m − 2) = 12m2 + 28m − 40 = 12(m + | )(m − 1) | |
| 3 |
| 10 | ||
Są dwa rozwiązania dla Δ > 0: m∊(−∞, − | )∪(1, 5)∪(5, +∞) | |
| 3 |
| 10 | ||
Jest jedno rozwiązanie dla Δ = 0: m∊{− | , 1} | |
| 3 |
| 10 | ||
Nie ma rozwiązań dla m∊(− | , 1) | |
| 3 |
| 10 | ||
Są dwa rozwiązania dla Δ > 0: m∊(−∞, − | )∪(1, 5)∪(5, +∞), | |
| 3 |
| 10 | ||
jest jedno rozwiązanie dla Δ = 0: m∊{− | , 1, 5}, | |
| 3 |
| 10 | ||
nie ma rozwiązań dla m∊(− | , 1) | |
| 3 |
Wykres funkcji y = g(m) zaznaczyłem kolorem czerwonym