matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pilne!!
deska94:
Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny. Wiemy że α to kąt nachylenia przekątnej do podstawy. tgα wynosi 2/5, obwód podstawy jest równy 36. Wyznacz V i Pc.
2 kwi 17:41
Tomek:
dla dłuższej przekątnej a=6 tgα=H/2a 2atgα=H H=12*2/5=4,8 V=Pp*H Pp=36
√
3
/4=9
√
3
V=43,2
√
3
Pc=2Pp+6*4,8
2 kwi 17:50
dero2005:
h
2
= tgα =
d
5
d = 2a
h
2
=
2a
5
6a = 36 a = 6
h
2
=
12
5
24
h =
5
3a
2
√
3
P
c
=
+ 6a*h =
2
3a
2
√
3
V =
*h =
2
2 kwi 17:53
dero2005:
poprawka P
c
= 3a
2
√
3
+ 6ah =
2 kwi 17:54