pola figur
Aleksandra : w trapezie ABCD, AB II DC, przekątne przecinają się w punkcie E. Wiedząc, że pola trójkątów ABE
i CDE sa odpowiednio równe 90 cm2 i 40 cm2, oblicz pole trójkata AED
2 kwi 17:36
Aleksandra : bardzo prosze o pomoc
2 kwi 17:42
Aleksandra : pilne
2 kwi 17:58
Mila:
Stosunek pół figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa⇔
| | 90 | | 9 | | a | |
U{PΔABE}{PΔDCE = |
| = |
| =( |
| )2⇔ |
| | 40 | | 4 | | b | |
ΔDEA i ΔEBA mają tę samą wysokość ( opuszczoną na DB)
| | EB | | 3 | |
i |
| = |
| ( z podobieństwa ΔABE∼ΔDCE ) |
| | DE | | 2 | |
⇔P=60cm
2
2 kwi 19:16