ciągi
addon: Liczby a,b i c tworzą rosnący ciąg geometryczny. Liczby a,b,c−3 tworzą ciąg arytm. Oblicz
a,b,c jeżeli wiadomo że a*c=324
2 kwi 17:25
Tomek: b=18
a+c−3=36
a+c=39 => c=39−a
(39−a)*a=324
jak wyliczysz a to a<18
dalej chyba dasz rade
2 kwi 17:35
Tomek: zapomniałem ze b=−18
dwa przypadki
2 kwi 17:37
addon: z pierwszego: 12,18,27. przy b=−18 mam delta<0 − mógłbyś sprawdzić?
Proszę jeszcze o pomoc w tym zadaniu:
Pierwszy, czwarty i dwudziesty wyraz ciągu arytmetycznego o różnicy r≠0 są kolejnymi wyrazami
ciągu geometrycznego. Oblicz iloraz tego ciągu
2 kwi 18:39