funkcje
zess: Wyznacz miejsce zerowe funkcji o wzorze :
2 kwi 17:14
Technik:
D=ℛ\{−2}
MZ={−2;0}
2 kwi 17:21
Technik: poprawka
MZ={0;2}
2 kwi 17:21
zess: A mógłbyś przedstawić jak to liczyłeś ?
2 kwi 18:53
krystek: x(x2−4)=0 i x+2≠0
Mz jak podał Technik
2 kwi 18:56
Technik: miejsce zerowe wyznaczamy z licznika
x(x
2−4)=0
x(x−2)(x+2)=0
x=0 lub x=−2 lub x=2
zostaje tylko x=0 i x=2 bo dziedzina wyklucza x=−2 dlatego najpierw określiłem dziedzinę

rozumiesz
2 kwi 18:56
zess: Tak, dziękuję
2 kwi 18:58