zadania z ciągów, proszę o pilną pomoc
addon: zad. 2
Pierwszy, czwarty i dwudziesty wyraz ciągu arytmetycznego o różnicy r≠0 są kolejnymi wyrazami
ciągu geometrycznego. Oblicz iloraz tego ciągu
zad.3
Liczby a,b i c tworzą rosnący ciąg geometryczny. Liczby a,b,c−3 tworzą ciąg arytm. Oblicz
a,b,c jeżeli wiadomo że a*c=324
zad.4
Dana jest funkcja f(x)=−2x+4. Uzasadnij że jeżeli xn jest ciągiem arytm. to yn=f(xn) jest
nim także
zad. 5
Rozwiąż równanie ||x−a|−b|=2 gdzie a jest czwartym, a b − piątym wyrazem ciągu określonego
rekurencyjnie: a1=−5, an=an−1 + 2
2 kwi 17:04