funkcja kwadratowa parametry wzory vieta
Kris: Witam! Mam problemy z 3 zadaniami, chociaż mi się wydaje że robie dobrze ale mi nie wychodzą
wyniki.
1. Dla jakich wartości parametru m suka kwadratów pierwiastków równania jest równa S
x2 − 3mx + m − 4 = 0, S = 8
2. Wyznacz takie wartości parametru m, dla których jeden z pierwiastków podanego równania jest
kwadratem drugiego:
4x2 − 15x + 4m2 = 0
3. Wyznacz takie wartości parametru m , dla których wertość bezwzględna różnicy pierwiastków
równania 5x2 − mx + 1 = 0 jest równa 1.
Z góry dzięki za pomoc
6 wrz 16:56