matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby wymierne
waxxx:
Które liczby są wymierne a) log
2
8
√
2
b (6−4
√
3
) c 2
1
.
5
Jak mógł by mi ktoś wyjaśnić był bym wdzięczny
2 kwi 16:28
Patronus:
5
5
log
2
8
√
2
= log
2
2
3
*2
1/2
= log
2
2
5/2
=
log
2
2 =
− wymierna
2
2
6 − 4
√
3
− niewymierna bo
√
3
niewymierne 2
1,5
= 2
1
* 2
1/2
= 2*
√
2
− niewymierne bo
√
2
niewymierne
2 kwi 16:33
waxxx:
Dzięki
2 kwi 16:35
waxxx:
Ale wymierna wyjdzie
4
2
2 kwi 16:37