okrąg
zosia.mat: Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach A(−2,0), B(6,0),
C(4,6)
2 kwi 16:19
Janek191:
( x − a)2 + ( y − b)2 = r2
=====================
A = ( − 2; 0)
B = ( 6; 0)
C = (4; 6)
więc po podstawieniu otrzymamy :
( − 2 − a)2 + ( 0 − b)2 = r2
( 6 − a)2 + ( 0 − b)2 = r2
( 4 − a)2 + ( 6 − b)2 = r2
czyli
1) 4 + 4 a + a2 + b2 = r2
2) 36 − 12 a + a2 + b2 = r2
3) 16 − 8 a + a2 + 36 − 12 b + b2 = r2
Od 2) odejmuję 1)
32 − 16 a = 0 ⇒ 16 a = 32 ⇒ a = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wstawiam 2 za a do 1) i do 3)
4 + 8 + 4 + b2 = r2
16 − 16 + 4 + 36 − 12 b + b2 = r2
Otrzymuję
16 + b2 = r2
40 − 12 b + b2 = r2
Wykonuje odejmowanie
( 40 − 12 b + b2) − ( 16 + b2) = r2 − r2
24 − 12 b = 0 ⇒ 12 b = 24 ⇒ b = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp.
S = ( a; b) = ( 2; 2)
================
2 kwi 23:09
pigor: ..., lub np. tak :
środek okręgu opisanego na Δ, to punkt przecięcia sie symetralnych, więc np.
sAB : środek AB, to D=(2,0) i AB
→=[8,0] ⇒
⇒ 6x+C=0 i 6*2+C=0 ⇒ 6x−12=0 ⇔
x=2 − równanie s
AB − symetralnej boku AB ;
sAC : środek AC, to E=(1,3) i AC
→= [6,6]=6[1,1] ⇒
⇒ x+y+C=0 i 1+3+C=0 ⇒ C=−4 i
x+y−4=0 − równanie symetralnej s
AC boku AC,
zatem x=2 i 2+y−4=0 ⇒
x=2 i y=2 , czyli
(a,b)= (2,2) − szukane współrzędne
środka okręgu opisanego na danym Δ. ...
3 kwi 00:26
Aga1.:

s
AB: x=2 Środek okręgu leży na symetralnej boku AB , więc S(2,y)
i ponadto ISAI=ISCI=ISBI=r.
√16+y2=
√4+(6−y)2 /
2
16+y
2=4+y
2−12y+36
y=2
3 kwi 11:03