Ekstremum
Jankoo: Mógłby, ktoś rozwiązać zadanie o treści:
Wyznaczyć ekstrema funkcji:
f(x)=x−ln(4+x2)
2 kwi 16:06
Patryk: f'(x)=1+(x2+4)(2x) chyba tak
2 kwi 16:09
2 kwi 16:10
Jankoo: możliwe ze tak:
czyli następny krok to chyba taki
Ale jeśli nawet dorbze to nie wiem co dalej z tym moge zrobic..
2 kwi 16:12
ICSP: ale przecież schemat jest zawsze taki sam:
1. Dziedzina
2. Pochodna
3. f'(x) = 0 − otrzymujemy naszych kandydatów
4. Ustalenie czy kandydaci to ekstremum i jakie :
a) f''(x)
b) Analiza wykresu pierwszej pochodnej
2 kwi 16:14
Jankoo: 4+x2 miało byc
2 kwi 16:15
ICSP: No to teraz równanie. Tylko nie zapomnij o pierwszym punkcie
2 kwi 16:19