oblicz objętość prostopadłościanu
Piotrek: pole podstawy prostopadłościanu, którego podstawą jest kwadrat wynosi 16cm2. Oblicz objętość
tego prostopadłościanu, jeśli jego przekątna ma długość 9cm.
2 kwi 16:03
Piotrek: bardzo prosiłbym o dokładne rozwiązanie tego zadania gdyż nie rozumiem go niestety ani
troszkę..
2 kwi 16:14
Tomek:

a=4
d=4
√2
D=9
tw pitagorasa:
4
√22+H
2=9
2
H=7
V=16*7=112cm
3
2 kwi 16:20
Tomek: wystarczy takie rozwiązanie czy cos tłumaczyć?
2 kwi 16:24
Piotrek: Dziękuję Tomku, a czy masz może chwilę dokładnie rozbić to na czynniki pierwsze i wytłumaczyć
skąd co się wzięło? Gdyż mam delikatnie ujmując − mętlik na ten temat..
2 kwi 16:26
Tomek: Pp= a2− bo jest to kwadrat
a2=16
a=4
d− przekątna kwadratu
a√2=d
d=4√2
D−przekatna prostopadłościanu (podana)
z twierdzenia pitagorasa( pomiędzy H a d kąt prosty)
H2+d2=D2
H2=D2− d2( przenosimy ze zmianą znaku)
H2= 81−32
H2=49
H=7
i teraz do wzory na V
V=Pp*H
V=16*7=112cm3
2 kwi 16:30
Piotrek: a=4 wzięło się z
Pp=a2 więc a2 = 16cm2 / obustronnie √2
a = 4cm
czy coś mi się poknociło?
następnie d=4P{2} − to wzór na przekątną prostopadłościanu?
i ostatnia rzecz:
czy aby na pewno dobrze zrobiłeś tw.pitagorasa?
bo nie jestem przekonany czy 4√22 =64 czy 8 (pytam bo cały dzień siedzę nad majcą i już
różne dziwne rzeczy widziałem na tych forach..)
2 kwi 16:32
Piotrek: zdążyłeś odpisać zanim napisałem więc wybacz za dublowanie pytań.
teraz wszystko jasne

dziękuję!
2 kwi 16:33
Tomek: 4√2=√16*2=√32
√322=32
podnosisz całość nie tylko √2
(4√2)2 czyli 42*√22=16*2=32
2 kwi 16:35
Tomek: spoko
2 kwi 16:35