funkcja
zosia.mat: Na prostej o równaniu 2x − y − 5 = 0 znajdź punkt, dla którego suma kwadratów jego odległości
od osi układu współrzędnych jest najmniejsza.
2x − y − 5 = 0
y = 2x − 5
2 kwi 16:02
zosia.mat: odp. (2, −1)
2 kwi 16:04
pigor: ..., a więc na danej prostej y=2x−5 szukasz takiego punktu
P=(x,y)= (x,2x−5) , że
f(x)= x
2+y
2= x
2+(2x−5)
2= x
2+4x
2−20x+25= 5x
2−20x
2+25= 5(x
2−4x+5)=
= 5(x
2−4x+4+1)=
5(x−2)2+5 , więc w punkcie p=
2=x wartość funkcji f jest
f
najmn.=f(2), no to
y=2x−5= 2*2−5=
−1 , czyli (x,y)=
(2,−1) szukany punkt
2 kwi 16:21