oblicz a
BlackMoorgan665: Oblicz a
a2
−−−−−−−−−− = 1
a(2+√2)
2 kwi 15:34
krystek: a2=a(2+√2) przenieś na drugą stronę i a przed nawias
2 kwi 15:36
ICSP: a = (2 + √2)
2 kwi 15:36
albina: to jest ułamek

jeśli tak to na początku daj założenia o mianowniku a≠0 i pomnóż na krzyż..
2 kwi 15:36
BlackMoorgan665: Dzięki ludziska!
2 kwi 15:38
krystek: a[a−(2+√2)]=0⇔a=0 odpada ponieważ a≠0 z zał. lub a=2+√2
2 kwi 15:40
ICSP: a nie prościej od razu skrócić a z lewej strony

Oczywiście D : a ∊ R\{0}
2 kwi 15:41
2 kwi 15:49