ww
BADAM BADAM: sinx − cosx=0 ⇒1−cos
2 x= cos
2 x
czy to jest dobrze
2 kwi 15:33
BADAM BADAM: hej może ktoś pomóc
2 kwi 15:36
2 kwi 15:38
Tomek: ja bym to inaczej zrobił:
podniesc obustronnie do kwadratu
sin2x+ cos2x−2sinxcosx=0
2sinxcosx= sin2x
1−sin2x=0
sin2x=1
2x=pi/2 +kpi
2 kwi 15:56
Tomek: ale oczywiście twoje rozumowanie tez jest dobre
2 kwi 15:57
BADAM BADAM: no ale wyszły mi 4rozwiązania
2 kwi 16:36
Tomek: no tak ale mi wyszło
x=pi/4+ kpi
a tobie x={−3pi/4, −pi/4, pi/4, 5pi/4}+2kpi
zauważ ze u mnie jest tylko +kpi
pi/4+pi=5pi/4 czyli to co u cb
pi/4−pi=−3pi/4
twoje rozwiazania są takie same tylko inaczej zapisane
2 kwi 16:47