programowanie
zielonaa: trochę z innej beczki

mam kilka zadanek na programowanie ale nie wiem jak się za to zabrać.
zdaję sobie sprawę, że są to banalne zadanka, ale i tak nie ogarniam

1.Napisz makropolecenie (mikroankietę), które: − zadaje pytanie o imię i nazwisko, − zadaje
pytanie o płeć, − w zależności od wyniku podaje jeden z dwóch komunikatów: Pani <podane imię i
nazwisko>? Pan <podane imię i nazwisko>? Komunikat w każdym przypadku powinien zawierać ikonę
znaku zapytania i przyciski TAK, NIE.
2. Napisz funkcję (trzech zmiennych) obliczającą wypływ przez mały otwór niezatopiony zgodnie
ze wzorem:
μ – wsp. wydatku (0,596 – 0,635)
F – powierzchnia otworu (0,1 – 0,2)
g – przyspieszenie ziemskie
H – zagłębienie środka ciężkości otworu pod zwierciadłem wody (0,5 – 2,0). Dodaj opis funkcji.
3. Napisz makropolecenie kantor, które w oparciu o kurs i kwotę waluty do wymiany zwraca kwotę
w złotych. Dodaj opis funkcji.
4. (2,5 pkt.) Napisz funkcję która oblicza tzw. ślad macierzy czyli sumę wartości na przekątnej
macierzy kwadratowej o dowolnej wielkości.
5. (1,5p.) Napisz funkcję dwuargumentową obliczającą przepływ w oparciu o wzór Q= p.v gdzie p
pole przekroju a v prędkość przepływu. Dodaj opis funkcji.
6. (2,5p.) Napisz makropolecenie które pobiera stężenia N−NO2 w wodzie a następnie w przypadku
przekroczenia pierwszej granicy 30 mg/l zwraca komunikat o treści:
Stężenie przekroczone o tu ma się pojawić wyliczona liczba powyżej 30 mg/l lub w przypadku
przekroczenia drugiej granicy 60 mg/l zwraca komunikat o treści:
ALARM! Stężenie zagrażające życiu.
Makropolecenie ma zwracać wybrany komunikat w zależności od wyniku, ale co najwyżej jeden.
Komunikaty należy opatrzyć odpowiednimi ikonami.11
proszę o jakieś wskazówki. w pierwszym utknęłam na pytaniu o płeć...
2 kwi 15:26
Patronus: Zad.1
Sub ankieta()
Dim imie As String
Dim nazwisko As String
Dim plec As String
Dim odp As Integer
imie = InputBox("Podaj swoje imię:")
nazwisko = InputBox("Podaj swoje nazwisko")
plec = InputBox("Wybierz płeć − m/k:")
If plec = "k" Then
odp = MsgBox("Pani " & imie & " " & nazwisko & "?", 36)
ElseIf plec = "m" Then
odp = MsgBox("Pan " & imie & " " & nazwisko & "?", 36)
Else
MsgBox ("Nieprawidłowy wybór płci")
End If
End Sub
2 kwi 15:44
zielonaa: Patronus ! dzięki ! <3
2 kwi 16:02
Patronus: Zad 4.
Function sladmacierzy(macierz As Range)
If macierz.Rows.Count <> macierz.Columns.Count Then
sladmacierzy = "wybrana macierz nie jest kwadratowa"
Exit Function
End If
For i = 1 To macierz.Rows.Count
For j = 1 To macierz.Columns.Count
If i = j Then
sladmacierzy = sladmacierzy + macierz(i, j).Value
End If
Next
Next
End Function
2 kwi 16:22
Patronus: ups, przez podkreślnik wyszło m na dole...

Zmień jak będziesz kopiować
2 kwi 16:23
Patronus: Zad 5.
Function przepływ(p As Double, v As Double) As Double
przepływ = p * v
End Function
Tu pewnie jest jakiś, haczyk bo wygląda to zbyt prosto
2 kwi 16:30
zielonaa: Patronus ! bardzo, bardzo Ci dziękuję !

mam nadzieję, że ktoś w "moim imieniu" pomoże i Tobie, jak będziesz tego potrzebował
2 kwi 17:11