matematykaszkolna.pl
programowanie zielonaa: trochę z innej beczki emotka mam kilka zadanek na programowanie ale nie wiem jak się za to zabrać. zdaję sobie sprawę, że są to banalne zadanka, ale i tak nie ogarniamemotka 1.Napisz makropolecenie (mikroankietę), które: − zadaje pytanie o imię i nazwisko, − zadaje pytanie o płeć, − w zależności od wyniku podaje jeden z dwóch komunikatów: Pani <podane imię i nazwisko>? Pan <podane imię i nazwisko>? Komunikat w każdym przypadku powinien zawierać ikonę znaku zapytania i przyciski TAK, NIE. 2. Napisz funkcję (trzech zmiennych) obliczającą wypływ przez mały otwór niezatopiony zgodnie ze wzorem: μ – wsp. wydatku (0,596 – 0,635) F – powierzchnia otworu (0,1 – 0,2) g – przyspieszenie ziemskie H – zagłębienie środka ciężkości otworu pod zwierciadłem wody (0,5 – 2,0). Dodaj opis funkcji. 3. Napisz makropolecenie kantor, które w oparciu o kurs i kwotę waluty do wymiany zwraca kwotę w złotych. Dodaj opis funkcji. 4. (2,5 pkt.) Napisz funkcję która oblicza tzw. ślad macierzy czyli sumę wartości na przekątnej macierzy kwadratowej o dowolnej wielkości. 5. (1,5p.) Napisz funkcję dwuargumentową obliczającą przepływ w oparciu o wzór Q= p.v gdzie p pole przekroju a v prędkość przepływu. Dodaj opis funkcji. 6. (2,5p.) Napisz makropolecenie które pobiera stężenia N−NO2 w wodzie a następnie w przypadku przekroczenia pierwszej granicy 30 mg/l zwraca komunikat o treści: Stężenie przekroczone o tu ma się pojawić wyliczona liczba powyżej 30 mg/l lub w przypadku przekroczenia drugiej granicy 60 mg/l zwraca komunikat o treści: ALARM! Stężenie zagrażające życiu. Makropolecenie ma zwracać wybrany komunikat w zależności od wyniku, ale co najwyżej jeden. Komunikaty należy opatrzyć odpowiednimi ikonami.11 proszę o jakieś wskazówki. w pierwszym utknęłam na pytaniu o płeć...emotka
2 kwi 15:26
Patronus: Zad.1 Sub ankieta() Dim imie As String Dim nazwisko As String Dim plec As String Dim odp As Integer imie = InputBox("Podaj swoje imię:") nazwisko = InputBox("Podaj swoje nazwisko") plec = InputBox("Wybierz płeć − m/k:") If plec = "k" Then odp = MsgBox("Pani " & imie & " " & nazwisko & "?", 36) ElseIf plec = "m" Then odp = MsgBox("Pan " & imie & " " & nazwisko & "?", 36) Else MsgBox ("Nieprawidłowy wybór płci") End If End Sub
2 kwi 15:44
zielonaa: Patronus ! dzięki ! <3
2 kwi 16:02
Patronus: Zad 4. Function sladmacierzy(macierz As Range) If macierz.Rows.Count <> macierz.Columns.Count Then sladmacierzy = "wybrana macierz nie jest kwadratowa" Exit Function End If For i = 1 To macierz.Rows.Count For j = 1 To macierz.Columns.Count If i = j Then sladmacierzy = sladmacierzy + macierz(i, j).Value End If Next Next End Function
2 kwi 16:22
Patronus: ups, przez podkreślnik wyszło m na dole...emotka Zmień jak będziesz kopiować
2 kwi 16:23
Patronus: Zad 5. Function przepływ(p As Double, v As Double) As Double przepływ = p * v End Function Tu pewnie jest jakiś, haczyk bo wygląda to zbyt prosto emotka
2 kwi 16:30
zielonaa: Patronus ! bardzo, bardzo Ci dziękuję ! mam nadzieję, że ktoś w "moim imieniu" pomoże i Tobie, jak będziesz tego potrzebował emotka
2 kwi 17:11