oblicz
Aneta: mam jeszcze takie jedno pyt...po rozwiązaniu działania
(2x+1//x+5) + (3x// x−2) zostawiam to w takiej postaci : (5x2+12x − 2) //(x+5) (x−2)
proszę o pomoc

z góry dziękuję
2 kwi 15:10
2 kwi 15:11
Aneta: __2x+1____ dodać do tego ____3x_______ po rozwiązaniu wyszła mi taka liczba
x+5 x−2
____5x2+12x−2___________________
(x+5) (x−2)
2 kwi 15:19
Aneta: dodać do tego
____3x_____
x−2 to jest poprawka, bo źle mi się zapisało
2 kwi 15:20
krystek: | 2x+1 | | 3x | | (2x+1)(x−2)+3x(x+5) | |
| + |
| = |
| = |
| x+5 | | x−2 | | (x+5)(x−2) | |
2 kwi 15:22
Joiny: a to jak rozwiązać ? Rozwiąż równanie i nierówność

a) I−3x+15 I ≥12
b) 3(x−5)(2x+6)≥6
c) 3−x2x+6=4−2x
d) x3 + 2x2−3x − 6 =0
e) 4x4−16=0
2 kwi 15:24
2 kwi 15:27
Aneta: 
dzieki
2 kwi 15:35