pomóżcie
Liczący: zad.1 Gałki lodów maja kształt półkuli, Ile razy więcej waży gałka o promieniu 5 cm od gałki o
promieniu 4 cm ?
zad.2 Z talii kart wyciągnięto losowo 3 karty. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że co najmniej
jedna z wyciągniętych kart jest damą.
zad. 3 W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy wynosi d=6√2. Oblicz objętość
i pole powierzchni całkowitej tej bryły, jeżeli wysokość ściany bocznej tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt 60 stopni
2 kwi 15:00
krystek: Ja zamieniłabym na" Czekający na liczących"
2 kwi 15:04
Liczący: W sumie to już tylko z 3 zadaniem mam problem
2 kwi 15:40
krystek:

d=a
√2 6
√2=a
√2 ⇒a=6
2 kwi 15:45
Liczący: zamiast 3 nie powinno być 3√2 ? Skoro d= 6√2 to połowa z tego to 3√2
2 kwi 16:07
Liczący: I wtedy V=6√6 cm3
Pc= 36+18√6 = 18(2+√6) cm2
2 kwi 16:09