dziękuję wszystkim którzy mi pomagają
wojtek: są liczby 2a−3,a,2a+3 ,w podanej kolejności ,tworzą ciąg geometryczny.Wyznacz a
pomóżcie i dokładne rozwiązanie i wszystkim dziękuję za pomoc wiem o co chodzi w zadaniach
6 wrz 16:47
tim: Wojtek odpowiedz: Jaka istnieje zależność między kolejnymi liczbami w ciągu geometrycznym?
6 wrz 16:48
wojtek: a przez 2a−3=2a+3 przez a i trzeba rozwiązać te równanie
6 wrz 16:51
tim: To jest ciąg GEOMETRYCZNY:
b2 = a * c
gdzie: a, b, c to kolejne wyrazy ciągu geometrycznego .
6 wrz 16:53
wojtek: czy możesz pokazać na innych liczbach
6 wrz 16:56
tim: b2 = a * c
a, b, c
Ty w zadaniu masz:
2a − 3, a, 2a + 3
Podstaw i wyznacz a.
6 wrz 16:56
wojtek: czyli a2=(2a−3)*(2a+3)
6 wrz 17:00
tim: Tak. Wojtek proszę cię pisz potęgi i ułamki jak na forum!
6 wrz 17:01
wojtek: nie wiem jak to się robi
6 wrz 17:07
wojtek: a2=4a −3 i co dalej siętym robi
6 wrz 17:08
wojtek: a2=4a−9 powinno tak być
6 wrz 17:14
wojtek: jesteś tim
6 wrz 17:20
wojtek: podstawiłem i co dalej
6 wrz 17:21
wojtek: wi działem że jesteś wszędzie
6 wrz 17:22
wojtek: tam a jest dokwadratu
6 wrz 17:23
tim: a2 − 4a + 9 = 0
Rozwiąż.
6 wrz 17:27
wojtek: kjestem debilem a2=4a2−do kwadratu −9
6 wrz 17:29
tim: Ja wiem.
a2 = 4a − 9
a2 − 4a + 9 = 0
Tu masz równanie kwadratowe.
6 wrz 17:31
wojtek: to chyba 3a2=−9
a2= −3
a=√3
6 wrz 17:31
tim: Tzn wiem, że jesteś debilem, bo nie jesteś, tylko, co napisałeś.
6 wrz 17:32
Ju: tim, jesteś w gimnazjum i rozwiązujesz sobie równania kwadratowe i wiesz coś o ciągu
geometrycznym, no no. Podziwiam. Sam się kształcisz czy jak? Jak chcesz pogadać o matmie to
napisz, jestem trochę dalej w toku edukacji, ale w Twoim wieku na pewno nie rozwiązywałam
równań kwadratowych
6 wrz 17:33
wojtek: podstawiłem i wyliczyłem czy jest to dobre rozwiązanie
6 wrz 17:33
tim: Ja źle napisałem.
a2 − 4a2 = −9
−3a2 = −9
3a2 = 9
Teraz rozwiąż.
6 wrz 17:34
wojtek: a ty jak byś zrobił ju te zadanie
6 wrz 17:34
tim: Ju, wiem jeszcze więcej niż ci się wydaje. Właśnie jestem w III Gim. Powiem Ci tak, pół roku
temu nie wiedziałem co to dziedzina funkcji

, dokształcam się sam, na forach (rozwiązując
zadania i jak czasami pomagając innym, muszę sam się coś dowiedzieć), a także na
korepetycjach, ale mój poziom to jeszcze nie poziom olimpijski... Opanowałem poziom I i II LO,
ale w szkole sam mam czasami problem, bo szukam dziury w całym.
6 wrz 17:36
wojtek: to będzie a2=− √3
6 wrz 17:36
tim: 3a2 = 9
a2 = 3
a = 3 lub a = −3
Podstaw i sprawdź, które rozwiązanie/a jest/są poprawne.
6 wrz 17:36
wojtek: ale dzięki tobie i innym rozumiem te zadania a=√3
6 wrz 17:38
Ju: Bo wiesz − wiedza wiedzą, a olimpiady to głównie wpadnięcie na pomysł. W każdym bądź razie
idziesz w dobrym kierunku. A tak poza tym nie wiesz ile mi się wydaje!

To jest
niemierzalne.
Zresztą matematyka wyższa jest ciekawsza, bardziej hm, unikalna i nie wystarczy znać kilka
wzorów. Ale to jeszcze Ci trochę zostało do tego

Jakby co − pisz. Matematyka jest takim
fajnym wyzwaniem (co ogólnie nie oznacza, że jest prosta, sama mam egzamin na wrzesień jeszcze

)
6 wrz 17:39
wojtek: jesteś ju którejest dobre rowiązanie
6 wrz 17:41
tim: Wojtek... Zapomnij o wszystkim co pisałem.
Robie za dużo rzeczy na raz i polski i matematykę

Masz równanie:
a
2 = 4a
2 − 9
−3a
2 = −9
3a
2 = 9
a
2 = 3
a =
√3 LUB / I a = −
√3
Wykonaj sprawdzenie, które a jest poprawne.
6 wrz 17:41
wojtek: a=√3 czy tima dobre rozwią
6 wrz 17:42
tim: Mogą być obydwa.
@Ju: No właśnie. Wiem, że idę, chociaż wszystko się może wydarzyć. Ogólnie ja jstem
wszystkowiedzący więc wiem wszystko o tobie

. No jeszcze kilka lat przede mną, ale
poczekamy. Sama? Czyli jesteś kobietą

. Masz może gadu?
6 wrz 17:43
wojtek: dzięki
6 wrz 17:43
tim: a = √3 zgadza się:
2√3 − 3, √3, 2√3 + 3
a = −√3 również się zgadza.
−2√3 − 3, −√3, −2√3 + 3
6 wrz 17:44
tim: Oby dwa będą to ciągi geometryczne.
6 wrz 17:46
Ju: A kto nie ma?
Wiesz wszystko, a nie wiesz że jestem kobietą... To jest dowód nie wprost, że nie wiesz
wszystkiego.
Mam gg. Hmmm:
a =
√49
a, a+1, a−1, a+1, a−1, a+1, a+2
6 wrz 17:47
tim: Jesteś na gadu? −− tego też nie wiem
6 wrz 17:49
wojtek: a do czego jest te a=√49
6 wrz 18:48
tim: Numer gadu
6 wrz 18:49