Dla jakiego a funkcja nie ma miejsc zerowych?
mały: Dla jakiego a funkcja nie ma miejsc zerowych?
y= 3x2 + a − 5
2 kwi 14:30
krystek: gdy Δ<0 wylicz Δ i rozwiaz nierównośc.
2 kwi 14:30
mały: Czyli ta nierówność bedzie wyglądała tak? :
0>a
2 + 60

2 kwi 14:34
krystek: a=3, b=0,c=a−5
2 kwi 14:41
mały: Ja nie wiem czy dobrze licze ale robie tak :
y= 3x2 + a −5
Δ=a2 − 4*3*−5
Δ=a2+60
i dalej nie mam pojęcia jak to zrobic....
0>a2 + 60
−60>a2
−√60>a
2 kwi 14:49
krystek: Δ=b2−4ac patrz dodzina 14:41
2 kwi 14:51
mały: Nie rozumiem dlaczego c=a−5


mógł byś rozpisać całkiem bo chce to zrozumieć...
2 kwi 14:55
krystek: masz równanie kwadratowe kx2+dx+m =0 a to współczynnik przy x2 a=k
b to współczynnik przy x i b=d
c wyraz wolny i c=m
W Twoim równaniu
3x2+a−5=0 masz 3x2+0x+(a−5) czyli a=3 b=0 c=a−5
2 kwi 15:00
mały: Ale skoro tak to
Δ=b2 −4*a*c
Czyli Δ=0−4*3*−2
Δ=24
Δ>0 czyli ma miejsca zerowe
2 kwi 15:07
krystek: Δ=02−4*3(a−5)
2 kwi 15:08
krystek: Δ<0 ⇔ −12a+60<0⇔ a....?
2 kwi 15:10
mały: Δ=02−4*3(3−5) ?
2 kwi 15:14
krystek: −12a<−60
a>5 i koniec

!
2 kwi 15:15
mały: Dobra teraz to załapałem bo przy a nie ma x

dzieki
2 kwi 15:16
krystek: Oj trudno było Tobie dojśc do tego wniosku, najważniejsze ,ze zrozumiałes!
2 kwi 15:18