oblicz
OLI: Samochód kosztował 50000zł. Jego cenę obniżono dwukrotnie, za każdym razem o 10%. O ile procent
całościowo została obniżona cena samochodu.
2 kwi 14:16
Aneta: 50000−cena samochodu
10%−x
100%−50000
x=5000− o tyle początkowo obniżono cenę samochodu
50 000− 5000= 45 000− cena samochodu po obniżce
10%−x
100%− 45 000
x=4 500
45 000−4 500= 40500− tyle kosztował samochód po drugiej obniżce
100%− 50 000
x%− 40 500
x%= 81
100%−81%=19%
2 kwi 14:38
Aneta: rozumiesz

2 kwi 14:42
OLI:
2 kwi 14:44
OLI: mam jeszcze 1 zada
2 kwi 14:44
Aneta: mam nadzieje, że tak
2 kwi 14:44
Aneta: dajesz, ale nie obiecuję, ze dam radę rozwiązać
2 kwi 14:45
OLI: liczby x1 i x2 są rozwiązaniami równania 3x2−9x+6=0 i x1>x2. Oblicz 2x1+3x2
2 kwi 14:47
pigor: ... , lub po prostu tak : była sobie cena 50 000 = 1
00%* 50 000 ,
więc
90%*90%* 50 000 = 9*9%* 50 000 =
81%* 50 000, odp. o
19% i tyle ...
2 kwi 14:50
Aneta: 3x2 − 9x + 6 = 0
Δ=b2− 4ac
Δ= 81−4*3*6
Δ=81−12*6
Δ=81−72
Δ=9
√Δ=3
x1=(−b+√Δ) // 2a
x1=9+3//6
x1 = 2
x2=(−b−√Δ)// 2a
x2=9−3//6
x2=1
2x1+3x2= (2*2) + (3*1) =4+3=7
2 kwi 14:57
Aneta: chyba tak powinno być....mam nadzieję, że pomogłam

Miłego dnia
2 kwi 14:59
pigor: ... , w czym problem

, np. tak :
3x2−9x+6=0 ⇔ x
2−3x+2= 0 ⇔ (x−1)(x−2)=0 ⇔
⇔
x∊{1,2} ⇒
2x1+3x2= 2*2+3*1= 4+3=
7 . ...
2 kwi 15:01
2 kwi 15:01
Aneta: czyli jednak mi wyszło

można i tak...może więc i mnie pomożesz pigor
2 kwi 15:02
Aneta: Rozwiąż równania i nierówności:
a) sin3x=1//2
b)2sin2x=1−sinx
c)3tgx≤√3
2 kwi 15:03
Aneta: mam jeszcze takie jedno pyt...po rozwiązaniu działania
(2x+1//x+5) + (3x// x−2) zostawiam to w takiej postaci : (5x
2+12x − 2) //(x+5) (x−2)
2 kwi 15:09