Równanie trygonometryczne
Wojtek-KRK: Dostałem w szkole do rozwiąznia takie równienie, ale nie potrafię się za nie zabrać. Pomoże
ktoś?
Mamy równanie wyjściowe tg4(2x) − 1 = cos(4x). Przez k oznaczmy największy ujemny pierwiastek
tego równania. Mam obliczyć tg(3k).
2 kwi 14:16
Mila:
U{sin
4(2x)}{cos
4(2x)−1=cos
2(2x)−sin
2(2x)
| sin4(2x)−cos4(2x) | |
| =cos2(2x)−sin2(2x) |
| cos4(2x) | |
| (sin2(2x)+cos2(2x))*(sin2(2x)−cos2(2x)) | |
| =cos2(2x)−sin2(2x) |
| cos4(2x) | |
| (sin2(2x)−cos2(2x)) | |
| +(sin2(2x)−cos2(2x))=0 |
| cos4(2x) | |
| | 1 | |
(sin2(2x)−cos2(2x))*( |
| +1)=0⇔ |
| | cos4(2x) | |
| | 1 | |
(sin2(2x)−cos2(2x))=0 [( |
| +1)>0] |
| | cos4(2x) | |
(sin(2x)−cos(2x))=0 lub sin(2x)+cos(2x)=0
sin(2x)=cos(2x) lub sin(2x)=−cos(2x)
tg(2x)=1 lub tg(2x)=−1
| | π | | π | |
2x= |
| +kπ lub 2x=− |
| +kπ |
| | 4 | | 4 | |
dokończ
2 kwi 16:09