Pochodne
Makaveli: Obliczyć Pochodne funkcji zadanych wzorami:
Ot to cała treść zadania.
Rozwiąże ktoś?, bardzo bym prosił..
2 kwi 14:09
huehuehue: nie powinno byc f(u)=... ?
2 kwi 14:17
Makaveli: f(x) jest dobrze
2 kwi 14:21
Aga1.: To może nie u tylko x?
2 kwi 14:23
Makaveli: Naprawdę jest dokładnie tak jak napisałem. Jest to ładny wydruk i nie pomyliłem się przy
przepisywaniu. Za to może profesor się pomylił. Mimo tego prosił bym o rozwiązanie zadania,
już nawet zakładając że f(x) to f(u).
2 kwi 14:28
huehuehue: dziwne jezeli jest takowy zapis to musisz tez miec napisane ile wynosi u=...
wtedy korzystasz z reguly lancuchowej
2 kwi 14:29
huehuehue: | | 2e2u(1+u2)−e2u(2u) | |
f'(u)= |
| jak chcesz to uporzadkuj |
| | (1+u2)2 | |
2 kwi 14:34
Makaveli: Dzięki wielkie. Hmm... Tak zrobiłem to zadanie na egzaminie, ale nie uznali go.
2 kwi 14:40
huehuehue: To nie wiem. Warto bylo sie zapytac dlaczego Ci Pan profesor go nie uznal.
2 kwi 14:45
Makaveli: To może inne zadanie:
Również obliczyć pochodną:
f(x)=xsinx
2 kwi 14:53
huehuehue: f'(x)=esinxlnx * (sinlnx)'=...
2 kwi 14:54
Makaveli: To już faktycznie miałem źle
2 kwi 14:56
huehuehue: (sinxlnx)' tak powinno byc x przy sinusie mi uciekl
2 kwi 14:56
huehuehue: warto zapamietac ze elnx=x czyli jak masz xsinx to masz elnxsinx i z definicji
logarytmu
esinxlnx
logabc=clogab
2 kwi 14:59