rownanie wymierne
sandra: rozwiąz równanie :
(3/x3+8)−(1/x2−4)=2/x2−2x+4
2 kwi 14:07
krystek: | | 3 | |
zapisz poprawnie |
| przy pomocy dużego U |
| | x3−8 | |
2 kwi 14:10
sandra: przepraszam, tam powinno byc raczej 2/(x
2−2x+4) bo to cale wyrazenie jest pod kreską ułamkową
2 kwi 14:12
sandra: | 3 | | 1 | | 2 | |
| − |
| = |
| |
| x3+8 | | x2−4 | | x2−2x+4 | |
2 kwi 14:34
krystek: Ustal dziedzinę , rozłóz mianowniki na czynniki
Następnie wspólny mianownik
2 kwi 14:36
sandra: to wszystko wiem, ale mam problem ze wspólnym mianownikiem
2 kwi 14:41
krystek: x3+23=(x+2)(x2−2x+4)
x2−4=(x+2)(x−2) i teraz podaj
2 kwi 14:43
sandra: do tego momentu doszlam sama i mnie przestawilo. nie jestem pewna, ale czy to nie bedzie
(x2−4)(x2−2x+4)?
2 kwi 14:48
krystek: tak
D=R/{...}
I mnozysz przez wspólny mianownik
2 kwi 14:50