Pochodne rzędu pierwszego i drugiego
Łukasz: Dzień dobry,
mam pewien problem z zadaniem, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak mogę rozwiązać te 3 zadania ?
z resztą którą mam zrobić bym sobie jakoś poradził.
Zad.1
Wyznacz pochodne rzędu pierwszego i drugiego następujących funkcji:
a) f(x)= −4x
3 + 9x + 6
b) f(x)= (−2x + 22) * cos x
Zad.2
Zbadać ekstrema, monotoniczność i wypukłość następującej funkcji:
f(x)= 3x
2 − 24x + 8
Zad.3
Wyznaczyć charakterystyki zmienności funkcji w dowolnym i wskazanym punkcie:
2 kwi 14:01
krystek: Podstawy dla studentów.
2 kwi 14:03
Łukasz: niestety jestem tak zielony, że ich nie znam, mógłbys mi je objaśnić ?
2 kwi 14:06
krystek: (xn)'=n*xn−1
(ax)'=a(x)' np(4x5)'=4(x5)'=4*5*x5−1=
zrób z1d1 poprawię.
2 kwi 14:08
Łukasz: Zad.1
f(x)= −4x3 + 9x + 6
(−4x3 + 9x + 6 )'= −4(x3)' + 9(x)' + 6 = −4*3*x3−1 + 9*x−1 + 6
2 kwi 14:19
2 kwi 14:22
Łukasz:
czy teraz jest dobrze ?
(−4x3 + 9x + 6 )'= −4(x3)' + 9(x)' + 0 = −4*3*x3−1 + 9*x1
2 kwi 14:26
Łukasz: hmmm ?
2 kwi 14:42
krystek: (x)'=1*x1−1=1
2 kwi 14:49
Łukasz:
−4*3*x3−1 + 9
2 kwi 15:06
krystek: −12x2+9 i koniec.
2 kwi 15:06
Łukasz: dobrze, dzięki wielkie, a pomożesz mi z resztą zadań ?
b) f(x)= (−2x + 22) * cos x
czy dobrze to rozumiem:
(−2x + 22) * cos x = 20x * cos x = 20(x)' * (cos x)' = 20*x1−1 * (− cos x) = 20(−cos x)
2 kwi 15:26
krystek: pochodna iloczynu
(−2x+22)'cosx+(−2x+22)(cosx)'=...
2 kwi 15:29
Łukasz: nie rozumiem tego wgl
(−2x)' + (22)'cosx+(−2x+22)(cosx)' = −2 + 0 + 20x(−sinx)=18x(−sinx)
2 kwi 15:41
2 kwi 15:47
krystek: Na jakiej uczelni studiujesz ? Tak z ciekawosci pytam.
2 kwi 15:50
Łukasz: wreszcie mam jakiś obraz (połowa zadań do śmieci)
wybacz za (−2x+22)'=−2 nie popatrzałem dokładnie, a przecież to jest to samo prawie równanie co
powyżej 9(x)'
Pomożesz z resztą ?
2 kwi 15:56